Jak najlepiej przechowywać plony rolne?

Zboże

Na jakość plonów rolnych wpływ ma wiele rzeczy. Najlepszej jakości ziarno, odpowiednia pielęgnacja taka jak odchwaszczanie oraz nawożenie, walka ze zmieniającymi się czynnikami atmosferycznymi. W końcu nadchodzi okres żniw, czyli czas zbioru plonów. Teraz powstaje kolejny problem: gdzie i jak składować plony, aby były one dobrze zabezpieczone? To szczególnie istotne, jeśli rolnik chce sprzedać część lub całość zbiorów. Czasem trzeba trochę poczekać, aby otrzymać dobrą cenę za swoją pracę. Magazynowanie ziarna jest dziś sprawą oczywistą, pozostaje jedynie pytanie o to, jak robić to najlepiej.

 

Rodzaje składowania ziarna

Obecnie tak naprawdę wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje składowania plonów rolnych, czyli składowanie podłogowe oraz silosy. Składowanie podłogowe odbywa się przeważnie w specjalnie przeznaczonych do tego celu magazynach, w których ziarno składowane jest luzem, w przegrodach lub komorach. Na wyposażeniu takiego magazynu podłogowego, szczególnie mniejszego, powinny znaleźć się specjalne urządzenia do rozładunku i załadunku zebranego ziarna. Magazyny o dużych powierzchniach dają możliwość swobodnego wjazdu maszynom rolniczym wraz z zebranym z pola plonem. Przy składowaniu podłogowym warto wykorzystać nowoczesne metody, takie jak kanały przewietrzające oraz systemy pomiaru temperatury. Trzeba jednak przyznać, że ta metoda składowania plonów rolnych wymaga więcej uwagi i zdecydowanie większego nakładu pracy oraz zabezpieczenia pomieszczenia samego magazynu przed gryzoniami i innymi szkodnikami.

Zdecydowanie większą popularnością w przechowywaniu plonu cieszą się ostatnio silosy zbożowe. Konstrukcje te gwarantują po pierwsze równomierny przepływ powietrza, zabezpieczenie przed gryzoniami i szkodnikami oraz możliwość dodatkowego suszenia ziarna. Po drugie, umożliwiają pełną mechanizację prac związanych z załadunkiem i rozładunkiem ziarna. Po trzecie, są bardzo odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia oraz zapewniają bardzo skuteczną ochronę przeciwpożarową. Stosując silosy, należy jedynie pamiętać o monitorowaniu poziomu wilgotności oraz temperatury, co pozwala uniknąć rozprzestrzenienia mikroorganizmów oraz zabezpiecza przed pleśnią czy zgnilizną.

 

Przygotowane ziarna do przechowywania

Warto na samym początku zaznaczyć, że poprawne magazynowanie plonów rolnych jest bardzo istotne, ponieważ surowiec taki źle przechowywany bardzo szybko traci na jakości, a w skrajnych przypadkach może nie nadawać się do użytku. Jednak, aby przechowywać zboża dobrze, należy je odpowiednio do tego procesu przygotować. W Polsce zborze zbiera się przeważnie metodą jednofazową za pomocą kombajnów. Często towarzyszy temu spora ilość zanieczyszczeń, dlatego ziarna przed przechowywaniem muszą być dobrze oczyszczone. Takie oczyszczenie jest również ważnym czynnikiem konserwacji ziarna, ponieważ pozwala na usunięcie zielonych części roślin, nasion chwastów, ziemi, słomy czy kurzu. Poza tym proces wstępnego czyszczenia ziarna schładza je, a to istotne, bo ziarno po przyjeździe z pola intensywnie oddycha. Dzięki temu zabiegowi częściowo obniżamy również wilgotność ziarna. To także bardzo ważne, ponieważ wilgotność powyżej 15% mocno podnosi ryzyko psucia się plonów. Po wstępnym czyszczeniu i zmniejszeniu wilgotności ziarno można zacząć magazynować.