Jakie są rodzaje silosów?

Silosy to bardzo praktyczna konstrukcja, której głównym przeznaczeniem jest przechowywanie różnego materiałów sypkich, ale także płynnych. Silosy często widzimy w różnego rodzaju gospodarstwach rolnych lub hodowlanych, ponieważ stanowią idealny sposób przechowywania płodów rolnych takich jak zboże, ale także pasz przeznaczonych dla zwierząt. Zbiorniki takie zapewniają nie tylko samo miejsce na takie produkty, ale także pozwalają chronić je przed szkodnikami, zbyt wysoką temperaturą, a nawet utrzymywać odpowiednią wilgotność. Zobaczmy zatem, jakie rodzaje silosów wyróżniamy i do czego konkretnie można je zastosować.


SilosyDlaczego warto korzystać z silosów?

Na początku warto zastanowić się przez chwilę, dlaczego w ogóle silosy są tak popularne. Największą zaletą silosów jest możliwość przechowywania dużej ilości materiałów przy zagospodarowaniu stosunkowo niewielkiej ilości przestrzeni. Silosy, dzięki temu, że w większości przypadków swoją pojemność zwiększają poprzez rozbudowę pionową, mogą zostać postawione w miejscach, gdzie w innej sytuacji byłoby to niemożliwe. Oczywiście, te największe muszą spełniać pewne wymagania prawne, ale i tak jest to niesamowity zysk pojemnościowy przy poświęceniu niewielkiej powierzchni. Kolejna sprawa to to, że silosy są bardzo dobrym zabezpieczeniem dla magazynowanego w nich towaru. W przypadku zbóż czy pasz pozwalają one na ochronę przed szkodnikami, ale także na zapewnienie odpowiedniej wilgotności i wentylacji, czyli czynników bardzo istotnych przy magazynowaniu tego typu produktów. W wypadku innych materiałów, jak na przykład cement – silosy stanowią bardzo ważne zabezpieczenie przed wilgocią i samą wodą, chociażby deszczową czy tą powstająca w wyniku topnienia śniegu. Poza tym silosy metalowe są bardzo wytrzymałe na uszkodzenia fizyczne i co najważniejsze ogniochronne, co jest bardzo ważną cechą tych konstrukcji.

Rodzaje silosów

Same silosy ze względu na budowę, materiał, z jakiego zostały zrobione i ich zastosowanie dzielą się na różne rodzaje. Jeśli chodzi o budowę, to tutaj wyróżniamy dwa główne rodzaje silosów, czyli cylindryczne oraz kwadratowe. Różnią się one głównie wyglądem, ale także troszkę konstrukcją nośną samego zbiornika. Zarówno jedne jak i drugie mogą też występować w wersji z płaskim dnem albo z dnem lejowym. Tutaj już różnica przekłada się nie tylko na wygląd, ale także na samo użytkowanie silosów. Te z płaskim dnem, chociaż tańsze w zakupie, muszą zostać opróżniane mechanicznie bądź ręcznie. Szczególnie kiedy zostaje końcówka materiału przechowywanego w takim silosie. Do tego po każdym użyciu silos taki trzeba wyczyścić. Silosy z dnem lejowym na skutek swojej budowy opróżniają się na zasadzie fizyki. Do tego gładkie ścianki silosów powodują, że zarówno produkty sypkie, jak i płynne w 100% opuszczają taki rodzaj silosu. Kolejny podział silosów wynika z materiałów, z jakich zostały wykonane. Najpopularniejsze są silosy wykonane ze stali. To one charakteryzują się największą wytrzymałością, a także możliwością zamontowania wielu dodatkowych akcesoriów. Jednakże występują także silosy wykonane z tkanin o bardzo wysokiej wytrzymałości, ale także te wykonane z włókna szklanego. Same silosy także różnią się od siebie tym, do magazynowania jakiego materiału są wykorzystywane. I tak wyróżniamy tutaj silosy zbożowe, paszowe oraz te do materiałów sypkich, ale nie o przeznaczeniu spożywczym. Do tego występują także silosy przystosowane typowo do magazynowania produktów płynnych, a nawet silosy do specjalnego zastosowania podczas magazynowania produktów żrących lub niebezpiecznych. Mówiąc o rodzajach silosów, trzeba też wspomnieć, że dzielą się one również na takie, które przed postawieniem muszą mieć pozwolenia na budowę oraz na mniejsze silosy, które takiego pozwolenia nie wymagają. To istotny z punktu widzenia użytkownika podział, ponieważ stojąc przed wyborem takiej konstrukcji, będzie można już wcześniej zdecydować, czy chcemy silos bardziej pojemny, co będzie związane z załatwianiem odpowiednich pozwoleń, czy może zadowolimy się mniejszą pojemnością, ale będziemy mogli zacząć ją dużo szybciej użytkować.